Pijn in de linkerarm kan allerlei oorzaken hebben, van spierpijn tot en met een hartaanval, maar meestal wijst een dergelijke pijn niet op hartproblemen. Als de pijn kort duurt heeft die waarschijnlijk niets met het hart van doen. Houdt de pijn minutenlang of zelfs een uur of meer aan, dan kan die wijzen op een hartinfarct. Bel in dat geval 112. Het kan ook zijn dat de pijn komt en weer gaat: ook dan is er wellicht iets aan de hand met je hart. Ga dan naar de dokter.

Vooral oudere mensen kunnen ook last hebben van pijn in de gewrichten of weefsels, en iedereen kan er last van hebben als de arm te zwaar belast is geweest. Er is een eenvoudige manier om aan de weet te komen of het iets met je hart te maken heeft: heb je ook op andere plaatsen pijn, bijvoorbeeld op je borst, in je kaken, of in of tussen de schouders? Voel je je misselijk en zweterig, ben je kortademig? Dan wijst dat vaak op een hartaanval. Maar: een hartaanval kan je ook zonder erge pijn overkomen. Soms is angina pectoris alleen maar te voelen door pijn aan je linkerarm, maar dit komt maar zelden voor.

Bij twijfel de dokter bellen, of 112! Heb je kinderasperientjes (bloedverdunners) in huis, neem er dan twee van. Die verdunnen het bloed en voorkomen de vorming van nog meer bloedproppen in de kransslagaders. Probeer kalm te blijven, want angst en stress maken het alleen maar erger.