Stress...het meest onderschatte probleem voor hartpatiënten

Als hartpatiënt ben je geconfronteerd met de kwetsbaarheid van het leven. Sommigen hebben jaren geleden heftige situatie meegemaakt waar ze soms lange tijd stress van ervaren, anderen ondervinden nog dagelijks ongemakken en beperkingen. In welke situatie je ook zit, de kans is groot dat je hartproblemen stress veroorzaakt. Een beetje stress hoeft niet perse een probleem te zijn. Maar, als je teveel stress ervaart door je afwijking dan is de kans erg groot dat de stress vervolgens ook je klachten verergert. Gelukkig durven steeds meer mensen te praten over stress en wordt het minder een taboe onderwerp.

Want vergeet niet; je kunt wel degelijk iets aan stress doen!

Symptomen van teveel stress zijn o.a.

  • je denkt vaak aan je hartproblemen, ook als je dat niet wilt (je hebt moeite om dan ergens anders over na te denken)
  • versnelde hartslag, net als je ademhaling
  • eetlust is anders geworden: je eet minder of juist meer dan normaal
  • vaker last van bijvoorbeeld hoofdpijn
  • slechter slapen
  • hogere bloeddruk
  • sneller geïrriteerd

Zoals je kunt zien zijn stress symptomen zowel fysiek aanwezig (en meetbaar) als psychisch.

Wanneer moet je actie ondernemen?

Een korte periode van stress is geen probleem. Daar kunnen je lijf en geest prima mee om gaan. Maar, als het stress niveau te lang aanhoudt dan kan dit ernstige gevolgen hebben. Gevolgen die voor niemand gezond zijn, maar jij als diabetes patiënt al helemaal niet erbij wilt krijgen. Want de gevolgen van langdurige stress gaan verder dan alleen 'niet lekker in je vel zitten' (wat al reden genoeg is om dit probleem aan te pakken). Stress zorgt namelijk voor een verhoogde bloeddruk, een hoger cholesterol en meer ontstekingsreacties. En dit kan onder andere je vaatwand beschadigen en vergroot de kans op vernauwingen (slagaderverkalking).

Kortom, ervaar je langere tijd stress? Kom dan in actie. Eerst door zelf te kijken of je stress kunt verminderen en als dat niet lukt door professionele hulp te zoeken!

Onze pijlers Voeding - Beweging & Sport - Ontspanning hangen in sterke mate samen.
Want als je voldoende beweegt en/of sport dan heeft dit een ontspannende werking op lichaam en geest. Ja, ook (of juist-) als sporten heel inspannend is. Zorg er in ieder geval voor dat je minimaal 2,5 uur per week bewust beweegt en/of sport.

Bekijk ook informatie op deze pagina Bewegen & Sport.

Of je nu wilt ontspannen door te sporten of rustig een boek te lezen, plan het in je agenda. Hoe meer structuur je aan de dag geeft, hoe minder stress je hebt. Ontspanning moet je dus ook niet aan het toeval over laten maar concreet in je agenda inplannen. Plan iedere dag minimaal 30 minuten aan 'quality time' voor jezelf in, en reserveer hiervoor ook tijd in je agenda alsof het een werk afspraak is.

Start - tussendoor - einde

Als je ontspanning niet inplant, dan is de kans groot dat je er simpelweg niet toe komt. Wat best lastig is, maar heel effectief, is net wat eerder opstaan zodat je zonder haast de dag kunt starten. Sta bijvoorbeeld 45 minuten eerder op in alle rust om rustig te starten met wat bewegingsoefeningen, het lezen van iets waar je inspiratie van krijgt of een ochtend wandeling. Maar....laat je Social Media uit en kijk ook niet op nieuwswebsites als nu.nl of telegraaf.nl.

Vervolgens plan je in je agenda om de 2 uur een rustmomentje in. Al is het maar 15 minuten waarin je even een kopje thee pakt en niet met je werk bezig bent. Maar, vergeet ook niet om voordat je naar bed gaat rustig 'af te schakelen'. Kijk bijvoorbeeld een uur voordat je naar bed gaat, niet meer op je telefoon en niet meer naar TV. Pak even een boek of doe nog wat ontspanningsoefeningen.

De kracht van de juiste ademhaling

Het heel bewust omgaan met je ademhaling kan letterlijk een verademing zijn. De meeste mensen zijn zich namelijk niet bewust van dat als ze stress ervaren, je sneller gaat ademhalen als één van de vele fysieke reacties op stress. Maar, andersom kun je door heel bewust rustig te ademhalen je gevoel van stress enorm onderdrukken.

Ademhalingstechnieken

Er zijn veel verschillende technieken die als doel hebben met de juiste ademhaling je stressniveau te doen verminderen. Het is vaak een kwestie van verschillende technieken proberen en kijken welke het beste bij jou past. Op YouTube zijn er talloze video's te vinden over dit onderwerp. En uit ervaring weten we.....het werkt geweldig goed. Niets 'zweverig', ademhalingstechnieken worden in niet voor niets in topsport en zelfs in het leger (Amerikaanse Commando's) standaard gebruikt omdat wetenschappelijk het belang van de juiste ademhaling bewezen is.

Hierbij een paar voorbeelden:

De BOX techniek

Deze techniek wordt standaard gebruikt door de elite troepen van de US (o.a. Navy Seals) om tijdens gevechten stress te verminderen om overlevingskansen te vergroten. Reken maar dat deze techniek werkt. Hoe werkt deze techniek? Er zijn verschillende varianten maar in de basis komt het er op neer dat je een vierkant visualiseert (een 'box'). Je volgt als het ware de lijnen van het vierkant: adem rustig 4 seconden in -- hou 4 seconden je adem vast -- adem rusig uit in 4 seconden -- hou je adem 4 seconden vast -- adem weer in 4 seconden uit. Doe dit een aantal keren en je bloedruk en stress verlaagt meteen.

Bekijk bijvoorbeeld eens deze video:

Jou Inhoud Komt Hier

Tips & Kortingen

Als hartpatiënt verdien je het om handige tips én kortingen op producten en programma's te krijgen!