Een hartinfarct, ook wel hartaanval of myocardinfarct genoemd, is feitelijk het afsterven van een deel van de hartspier als gevolg van zuurstofgebrek. Dat is veroorzaakt door het afsluiten van een of meer kransslagaders, bijvoorbeeld doordat een bloedprop de doorstroming van bloed onmogelijk maakt. Zo’n bloedprop of bloedstolsel ontstaat meestal door het breken van vaatwanden. Daaraan vooraf gaat doorgaans een langere periode van vaatvernauwing. Die kan door een groot aantal oorzaken ontstaan: onder meer ouderdom, suikerziekte, roken, teveel alcohol, ongezond eten en te weinig bewegen.

Een hartinfarct is levensgevaarlijk: treuzel niet en bel in dat geval direct 112. Vaak doet een hartinfarct zich met name bij mannen voelen als een druk op de borst en hevig pijn, benauwdheid, uitstralende pijn naar amen, rug en kaak. De pijn houdt langer dan vijf minuten aan. De patiënt gaat vaak zweten, voelt zich misselijk en moet braken. Maar bij ieder mens zijn de symptomen anders. Bij diabetici, vrouwen en oudere mensen kunnen de symptomen afwijken van wat zojuist beschreven is: Vrouwen voelen niet altijd dezelfde pijn als mannen, maar voelen zich eerder ,,licht in het hoofd’’, worden overvallen door plotselinge duizeligheid, acute vermoeidheid, flauwvallen en benauwdheid, en hebben pijn tussen de schouderbladen of een branderig gevoel in de maag.

Wees alert: bel bij twijfel altijd direct 112. Dat geldt dubbel en dwars als iemand buiten bewustzijn raakt: in dat geval kan sprake zijn van een hartritmestoornis: dan pompt het hart het bloed niet meer rond en stokt de zuurstoftoevoer in het hele lichaam. Begin dan direct te reanimeren, elke seconde telt!